keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Halo


Usvaisena alkoi eilinen aamu


Mutta sitten aurinko oikein räväytti. 

Pakkasta oli eilen 20 astetta. Nyt on jo aste, pari enemmän. Hyvin kipittää Mûmak ulkona ihan vain oman turkkinsa varassa. Pitkiä lenkkejä ei tehdä tietenkään, eikä seisoskella juoruamassa muiden koiranomistajien kanssa - jota kyllä muutenkin aika vähän harrastetaan. Lunta on kovin vähän. Ei se lupailtu myräkkä ole tänne yltänyt. Mutta kyllä minä vain tykkään talvesta. Tykkään minä keväästä, syksystä ja kesästäkin. Mutta siis talvesta myös. 

Sisällä meillä on nyt lämmin. Ei tuule, mutta ennenkaikkea meidän lämmitys toimii ilmeisesti lähinnä ulkolämpötilan mukaan. Kun ulkona on kova pakkanen, sisällä patterit hohkaa täysillä ja on mukavan lämmin. Kun ulkona on nollakeli, patterit on nippanappa haaleat ja sisällä palelee. Pahinta on viileä, kostea sää. Silloin sisällä on tosi kalseat oltavat. Sisälämpötilan vaikutus pattereihin on olematon. Mutta vaatetta päälle niin sisälläkin tarkenee. Kesällä, kun ei tietenkään yhtään lämmitetä, pitää sopivalla säällä lisätä vaatetta sisääntullessa ja vähentää ulosmennessä. Mutta mikäs ongelma tämä käsityötaitoiselle.

2 kommenttia:

Párek kirjoitti...

Termostaatit osaa olla varsinaisia kiusankappaleita. Niitä on talon ulkopuolella ja huoneistoissa pattereissa - eivätkä ne pelaa yhteen. Me ollaan Palvelijattaren kanssa melko lämminverisiä, tykätään viileästä enemmän kuin lämpimästä. Jalat Se kuitenkin haluaa pitää aina lämpiminä, huono ääreisverenkierto.
Eikö vain ole kivaa, kun on edes vähän lunta! Mukavia lenkkejä teille.

Mûmak kirjoitti...

Me molemmat tykätään sopivan lämpimästä. Kuuma on eri juttu.
Lumi on kyllä kivaa, mutta ei tuolla nyt hirveän pitkään voi nautiskella, kun "pomon" naamaa palelee. Ja kyllä minun tassujakin, jos joudun paikallaan seisoskelemaan.