sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Joulukalenteri luukku 13


"Ai, tuotako tarkoitat? Se on hevosten laakso. Siellä elää villihevoslauma. Nyt niillä on vähän niukat ajat, kun sinne on jo näköjään kertynyt lunta." sanoi Hopeaturkki.

Modoc halusi tietää, voisiko sinne mennä, mutta Hopeaturkki sanoi, että sinne on pääsy kielletty, koska kyseessä on suojelualue. Alkuperäishevosia on enää muutama jäljellä, joten niiden pitää antaa olla rauhassa, jottei kanta kuole sukupuuttoon.

Pitkähammas ihmetteli, miten kovin erinäköisiä hevosia oli samasa laumassa. Hopeaturkki kertoi, että sen takia ne ovatkin suojeltuja ja selitti lisää: "Vaikka lauma on hyvin pieni, sillä on laaja geeniperimä. Laaksossa asuu muitakin villihevoslaumoja. Tuo pitkäharjainen on tämän lauman johtajaori. Harmaa on nuori ori, joka kohta ajetaan laumasta pois. Se etsii sitten oman tammalaumansa, jota johtaa kuolemaansa asti. Tammoja on täällä enemmän kuin oriita, joten jokainen ori saa oman laumansa. Tässä laumassa on näköjään viisi eri-ikäistä tammaa. Näin syystalvella ei tietenkään ole varsoja, mutta kevään tullen niitä kyllä syntyy. Kun varsat tulevat sukukypsiksi ne vaeltavat pois ja muodostavat uusia laumoja. Tuonne emme siis voi mennä, mutta jatketaan jyrkännettä ylös."

Hopeaturkki johdatti muut kohti mäen huippua. Jääluu olisi halunnut juosta edellä, sillä hän oli varma, että jotain kivaa oli odotettavissa.

Anita tiesi:
Jean. M. Untinen-Auel: Hevosten laakso
Pistetilanne Anita 6, Jawa 4½, Nettikaveri 4½ 

2 kommenttia:

Anita kirjoitti...

Untinen-Auel Hevosten laakso lienee tämän päivän kirja.

Mûmak kirjoitti...

Näinhän se on. Hyvä Anita.