tiistai 15. joulukuuta 2015

Joulukalenteri luukku 15


Kun kerran luvassa oli jotain vieläkin jännempää, piti Jääluun tietenkin juosta eteenpäin täysillä. Hän pysähtyi vasta, kun törmäsi omituiseen rinteeseen. Nyt oli taas pakko kysä isältä, missä oikein ollaan. "Tämä on maalattujen luolien maa. Kauan sitten täällä asui kansa, jota kutsutaan graffitien tekijöiksi." kertoi Hopeturkki. Jääluu melkein halkesi innosta: "Mikä on graffiti? Miksi niitä on tehty? Mitä nämä ihmiset ovat olleet?"

Hopeaturkki istahti luolan lattialle ja kertoi: " Wikipedian mukaan graffiti on kirjoitus tai maalaus, joita on tehty kautta aikojen erilaisilla sopivilla piirtimillä. Nämä on tehty tussilla ja spraymaaleilla. Kansa, joka näitä teki, liikkui yleensä omituisilla pyörällisillä laudoilla, joita kutsuttiin nimellä skeittilauta. Sillä ihmiset tekivät hyvin monimutkaisia näyttäviä hyppyjä ja kuvioita, kilpailivat keskenään. Tästä kulkuvälineestä tulee kansan kutsumanimi skeittarit. Skeittareiden perusolemus muodostui lippiksestä, lökähousuista, merkkipaidasta ja tietenkin skeittikengistä. Laji oli kuitenkin aika suvaitsevainen vaatetuksen suhteen, jos asusteena oli skeittilauta ja yksilö osoitti taitonsa laudan käsittelyssä. Toisin kuin hevostenlaakson asukkaiden keskuudessa, skeittareissa oli eniten uroksia. Laji ei kuitenkaan ole toistaiseksi uhanalaiseksi luokiteltu. "

"Miksei täällä sitten ole ketään?" kysyi Jääluu. "Laji talvehtii sisätiloissa, joten nämä ulkoluolat tahtovat olla aika autioita näin talvella", vastasi Hopeaturkki. Äiti Isohammas sen sijaan sanoi, että olisi aika lähteä kotimatkalle, sillä ilta oli jo pitkällä ja huomenna olisi uusi päivä.


Perhe palasi suorinta tietä kotiin. Päivä oli ollut pitkä ja täynnä kaikenlaisia tapahtumia, mutta Hopeaturkki halusi näyttää vielä jotain, jonka hän väitti olevan todella mahtavaa.
Kun Jääluu heräsi hyvin nukutun yön jälkeen, hänellä oli outo tunne. Hän hyppäsi sängystä ja huusi kaikille: "Herätkää! Äkkiä! Jotain tapahtuu!"

Aamuvirkku Nettikaveri ehti ensimmäisenä:
Jean M. Untinen-Auel: Maalattujen luolien maa
Pistetilanne Anita 6,  Nettikaveri 5½, Jawa 4½, Párek 1

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nyt ehdin ekana: Maalattujen luolien maa. Untinen -Auel.
Mukavaa päivää toivottaa nettikaveri.

Mûmak kirjoitti...

Kilpailu kiristyy.