maanantai 21. joulukuuta 2015

Joulukalenteri luukku 21Niin koitti kauan odotettu maanantai ja Jääluu pääsi katsomaan kaupungin valoja. Se olikin uskomaton näky. Ei Mammuttilassa ollut koskaan moista ollut. "Onko tämä nyt se kaupunki?" kysyi Jääluu. "Tämä on osa kaupunkia. Tämä on ostoskeskus." vastasi Hopeaturkki. "Mikä on ostoskeskus?" kysyi Jääluu. Hopeaturkki mietti pitkän tovin ja selitti sitten:

"Monille ihmisille elämän koreus on hyvin tärkeää. Jotta ihminen kykenisi hankkimaan kaikkea koristetta elämäänsä, täytyy jonkun sitä hänelle antaa. Ihmisillä ei kuitenkaan ole tapana antaa jotain vaan kaikkea myydään ja ostetaan. Ostoskeskus on paikka, jossa tätä myymistä ja ostamista harjoitetaan tuntikausia. Niinkuin näet täällä on paljon ihmisiä. Etenkin näin ennen joulua, ihmisten ostokiihko kasvaa huippuunsa. Tätä kiihkoa jatkuu viikkokausia, sillä joulukiihkon jälkeen seuraa alennusmyyntikiihko. Ihmiset ostavat koreutta, kauneutta, tarpeellista ja hyvin, hyvin paljon myös turhaa. Tällaisesta isosta ostoskeskuksesta sitä kaikkea saa, jos on rahaa."

"Minulla on ne viisipenniset mukana" innostui Jääluu. "Voinko minä ostaa jotain koreaa niillä?"

"Ei taida enää ne pennit kelvata mihinkään, mutta voidaan me yhdet valot ostaa kotiin, jos kovasti haluat." sanoi Hopeaturkki. 

Tietenkin Jääluu halusi. Valot ostettiin ja lähdettiin kotiinpäin. Pitkähammas halusi kävellä, kun kerran oli kaunis ilma. Metsäpolulla vastaan tuli peikkolauma. Jääluu vähän pelästyi, mutta Hopeaturkki rauhoitti häntä sanoen: "Peikot ovat ystäviäni, mukavia ystäviä." Kaikki tervehtivät peikkoja ja Hopeaturkki kysyi, miksi he ovat näin kaukana luolistaan. Isoin peikko näytti arkkua, joka oli hänen kainalossaan ja sanoi: "Avain on hukkunut. Olemme etsimässä sitä."

Jääluu rohkaisi mielensä ja sanoi: "Minulla on kyllä yksi avain. Pitäisikö sitä koettaa." Jääluu ojensi rannalta löydetyn avaimen peikolle ja peikko  yritti avata sillä isoa arkkua.

Anita taitaa olla voittaja, kun kerää lisäpisteitäkin
Eino Leino: Elämän koreus
Pistetilanne Anita 12, Nettikaveri 7, Jawa 6½, Párek 1½

4 kommenttia:

Anita kirjoitti...

Hannu Niklanderin runoteos Kotiinpäin

Mumak kirjoitti...

Ei ole tuo.

Anita kirjoitti...

No sitten sen täytyy olla Eino Leinon Elämän koreus

Mûmak kirjoitti...

Sehän se.